02/05/2012

Négation de l'Histoire: John Lukacs (USA) constate le renouveau du culte de Hitler

Rik Van CAUWELAERT,

Hitler was een vernederd kind, in: Knack 01/10/2008, p.128-130

Met de Amerikaanse historicus John Lukacs.

 

(p.131) John Lukacs' grootste vrees, in veel van zijn geschriften terug te vinden, is dat Hitlers ster ooit opnieuw gaat rijzen. Dat het nazisme en fascisme weer opleven, is volgens hem uitgesloten. Maar als de verwarring te groot wordt, acht hij het wel mogelijk dat zelfs fatsoenlijke mensen Hitler opnieuw gaan zien als de architect van orde en recht.

'Het is haast onvermijdelijk', zegt Lukacs. 'In 1989 was ik in Braunau, de geboortestad van Hitler. Hitlers vader Alois Schicklgruber - alleen al omdat die zijn naam in Hitler veranderde, was zijn zoon hem niets dan dankbaarheid verschuldigd - woonde er in Haus Schtidl, in dezelfde kamers waar ooit Napoleon logeerde toen hij zijn toekomstige bruid, aartshertogin Marie-Louise, kwam ophalen. Is dat geen wonderlijk toeval?

'In Braunau merkte ik dat op het graf van de ouders van Hitler altijd verse bloemen lagen. Wat mijn vrees voedde dat vroeg of laat zijn ster weer gaat rijzen. Nieuwe naïve waarheden en onwaarheden zullen dan de kop opsteken.

'Het grote werk van de historicus is niet het gevecht tegen de leugen, maar de strijd tegen  halve waarheden.'

09:51 Écrit par Johan Viroux | Lien permanent | Commentaires (0) |  Facebook |

Les commentaires sont fermés.