15/11/2014

Allemagne / Madame Tussaud's (Berlin): bientôt une poupée Adolf Hitler? (in: De Standaard, 02/06/2008)

Van den Boogaard Oscar, Nazipop, DS 02/06/2008

 

Nu bekend is geworden dat de nieuwe vestiging van Mada­me Tussauds in Berlijn ook een wassen beeld van Adolf Hit­ler zal tonen, beginnen de Duitsers met hun verwerkingsproces van voren af aan. Verontwaardiging en instemmend applaus. Na de vraag of een menselijke Hitler tot bagatellisering van de misdaden van Nazi-Duitland leidt, is nu de vraag of een wassen Hitler dat doet. Is het niet een volgende stap in de normalisering met de omgang met het verleden, een teken van emancipatie? Of is het juist een stap terug, het bewijs van ongevoeligheid? Is de 'verpopping' van Hit­ler niet een vorm van gratieverlening met terugwerkende kracht? Wordt Hitler nu niet even onschuldig als Jennifer Lopez, Boris Becker en Koningin Elizabeth?                  

Om te voorkomen dat het wassen evenbeeld van de oud-dictator uitgroeit tot een bedevaartsoord voor extreem-rechtselingen, wordt Hitler zo krachteloos mogelijk in beeld gebracht, als een gebroken man in zijn bunker tijdens de verovering van Berlijn door Sovjet-troepen in 1945. Ook komt Hitler achter een tafel te zitten, zodat bezoekers zich niet naast hem kunnen laten fotograferen. Het is moeilijk om geen sympathie of medeleven te voelen voor een gebro­ken eenzame man aan een tafeltje.

 

Uiteindelijk veranderen zelfs de gruwelijkste dictators in levenloze poppen die niets gevaarlijks meer uitstralen. Dat is onze omgang met de geschiedenis. Uiteindelijk herwint iedereen na verloop van tijd zijn onschuld. Iedere gebeurtenis, hoe gruwelijk ook, wordt Uiteindelijk een verhaal dat zonder tranen verteld kan worden. En daarna vergeten. Daarom herhaalt de geschiedenis zich steeds opnieuw.

18:57 Écrit par Johan Viroux | Lien permanent | Commentaires (0) |  Facebook |

Les commentaires sont fermés.